Kinderen spelen met alles; het mooiste speelgoed of met materiaal wat ze tegen komen in huis of tuin. Eenvoudige dingen zijn vaak het leukst om mee te spelen. Welk speelgoed uw  kind nodig heeft hangt af van wat al aanwezig is. Goed speelgoed verveelt nooit, het doet een beroep op de fantasie en creativiteit van uw kind en blijft daardoor aantrekkelijk. De Speel-o-theek biedt de mogelijkheid om allerlei soorten speelgoed uit te proberen.

In de Speel-o-theek is een groot aantal hulpmiddelen aanwezig die uw kind op allerlei manieren kunnen ondersteunen op verschillende gebieden. Bijvoorbeeld: aangepaste computermuizen, grote dobbelstenen, tijdklokken, enz.

 

Speelgoedschijf

Het speelgoed in de Speel-o-theek is ingedeeld volgens de speelgoedschijf, zie de onderstaande afbeelding.

 

 speelgoedschijf

Afbeelding: De Speelgoedschijf

 

Toelichting op de indeling van de speelgoedschijf

Bewegingsmateriaal

Binnen deze categorie vallen spelmaterialen, waarmee een kind wordt uitgenodigd te lopen, duwen, sjouwen, trekken, gooien, klimmen en springen, dus waarmee grof motorische bewegingen worden gemaakt. Ook zonder de hier genoemde materialen komt een kind tot zitten, kruipen en lopen. Maar ouders/opvoeders geven kinderen graag een stimulans bij de lichamelijke ontwikkeling.

 

Zintuiglijk materiaal

Spelmaterialen die binnen deze categorie vallen stimuleren en activeren de fijne motoriek en de zintuigen. We denken hierbij aan materiaal dat een beroep doet op de ontwikkeling van het gehoor, de reuk, de smaak, het gezicht, tastzin, de oog-handcoördinatie. Het materiaal nodigt uit tot experimenteren, passen en meten en vergelijken (kleur-vorm).

 

Snoezelmateriaal

Snoezelmateriaal is speciaal ontwikkeld om de zintuigen te beleven. Snoezelmateriaal prikkelt de pure beleving van de zintuigen door kinderen met een ontwikkelingsachterstand of –beperking. Het materiaal is vaak wat royaler van formaat en stevig geconstrueerd. In deze categorie valt ook het zachte wasbare speelgoed.

 

Fantasiemateriaal

Binnen deze categorie vallen spelmaterialen, waarmee het kind naspeelt wat het ziet en meemaakt. Fantasiemateriaal is nodig bij het verwerken van gevoelens. Het kind experimenteert met verschillende rollen. Naarmate een kind ouder wordt, speelt het situaties die het niet zelf meegemaakt heeft, maar die het heeft leren kennen uit boeken, verhalen of TV-series. Het kind kan terug gaan in de tijd (riddertijd) of in de toekomst leven (Science Fiction-verhalen). Kinderen hebben fantasiemateriaal nodig om met elkaar, zichzelf en de grote mensenwereld om te leren gaan.

 

Creativiteits- en expressiemateriaal

Binnen deze categorie vallen spelmaterialen waarmee kinderen zelf vorm kunnen geven en/of zichzelf kunnen uiten. Beeldend materiaal (zoals papier, verf, klei), gereedschap (zoals hamer, schaar en weefgetouw), voorgeconstrueerd materiaal (zoals stempels, gipsvormen) en muziekinstrumenten horen in deze categorie thuis.

 

Gezelschapsspellen

Binnen deze categorie vallen die spellen die primair bedoeld zijn om met meerdere personen te spelen. Het speldoel staat vast en moet volgens afgesproken regels bereikt worden.

 

Taal-en denkspellen

In deze categorie vinden we o.a. de spelletjes die solitair gespeeld kunnen worden. Het betreft spellen die speciaal ontwikkeld zijn op ruimtelijk- en wiskundig inzicht en taalontwikkeling. De spellen voorzien in een differentiatie in moeilijkheidsgraad.

 

Puzzels

Binnen deze categorie vallen spelmaterialen, waarbij het gaat om zoeken, herkennen en bij elkaar brengen van vormen. Doel is: de vorm compleet maken.

 

Bouw- en constructiemateriaal

Binnen deze categorie vallen spelmaterialen, waarmee een kind stapelt, bouwt en gebruik maakt van diverse verbindingselementen. De categorie is opgebouwd van bouwen naar construeren.

 

Speelgoed voor nu en straks

Goed speelgoed verveelt niet. Het laat ruimte aan de vindingrijkheid van je kind en daardoor blijft het jarenlang aantrekkelijk. Speelgoedrages zijn er altijd geweest en verdwijnen meestal even snel als ze opkomen; aantrekkingskracht en mode zijn recht evenredig. Je kind heeft niet steeds het nieuwste van het nieuwste nodig om zich te amuseren. Een klein, eenvoudig, goedgekozen cadeautje kan je kind veel meer plezier bezorgen dan een groot, ingewikkeld geschenk.